HITRI DOBAVNI ROKI

Najpogostejša vprašanja

Kaj je PVC ?

PVC je kratica za polivinil – klorid in je produkt petrokemični industriji, osnovna sestavina je nafta in sol. Po mešanju z drugimi materiali se izboljša lastnosti samega materiala, Polimer se z vplivom toplote zmehča in postane primeren za nadaljnjo obdelavo. Ker vsebuje klor je tališče PVC-ja zelo visok, tako, da je v primeru požara material samougasljiv.

Razlika med PVC in Alu stavbnim pohištvom?

Razlika med ALU in PVC profili za okna je zelo relativna, saj so nekatere značilnosti aluminijmskih profilov boljša od PVC-ja in obratno. PVC je zaradi svojih izolacijskih lastnosti, primeren za stanovanjska območja, ALU stavbno pohištvo pa predvsem za poslovne prostore.

Prednosti ALU stavbnega pohištva...
 • Ta je izredno odporen proti vremenskim vplivom in ima daljšo življenjsko dobo
 • Lažji od PVC-ja
 • Enostavna za vzdrževanje
 • Material je naravnega izvora, 100% reciklaža, okolju prijazen
 • Sodobne oblike
 • Primeren za poslovne prostore,trgovine,tovarne,..
 • Možen v različnih plastificiranih barvnih lestvicah
Vzdrževanje...

Redna nega z običajnim tekočim detergentom ali čistilnim sredstvom;
Mazanje gibljivih delov na okovju (strojno olje).

Zakaj je pomembno prezračevanje?

Sodobna okna imajo dobro tesnenje. Zato je zelo pomembno prezračevanje prostora:

 • Reguliranje temperature in vlažnosti v prostoru;
 • Zatohel zraka v prostoru, se zamenja s svežim zrakom;
 • Izogibamo se kondenzaciji in plesni;
 • S prezračevanjem ne boste izgubili energijo, ravno nasprotno- lažje je zagreti sveži kot zatohli zrak.
Ali so ALU vrata boljša od PVC?

Ker gre za dve različni vrsti materiala se tudi prednosti razlikujejo. PVC material ima lahko boljše termične izolacijske lastnosti kot aluminij, tako da je v tem pogledu boljši izolator. Po drugi strani pa je aluminij čvrst material, ki je primeren za večje odprtine. Naše podjetje priporoča, da se za dvokrilna vrata večjih dimenzij odločijo za aluminij. Kadar so potrebna notranja ali vhodna vrata standardnih velikosti pa je vsekakor boljša izbira PVC.

Ali je PVC škodljiv za zdravje?

Polivinil klorid (PVC) je material, ki je pripravljena iz naravnih surovin nafte in soli. PVC je eden od najbolj ekonomično in najrasporstranjenijih materialov. PVC se uporablja za proizvodnjo profilov, zlasti v državah EU, ki so sicer zelo stroga na tem področju, tako da PVC dodatki niso škodljivi za zdravje ljudi. Ti ne vsebujejo svinca, in podobno. V vsakdanjem življenju v celoti ali delno uporabljamo izdelke iz nafte in njenih derivatov, to pomeni, da se nafta ne uporablja le kot gorivo za prevozna sredstva. Prisoten je v kozmetični industriji (detergenti, ustnice, šamponi …) pri razvoju zdravil, ortopedskih pripomočkov, celo umetno srce je narejen iz nafte.

Zakaj pride do kondenzacije?

PVC in aluminijasta vrata ter okna imajo izredno dobro toplotno izolacijo. Kadar je vgradnja pravilna ima PVC maksimalno tesnenje. Zato je kondenzacija kot naravni proces, ki ni nič drugega kot vlage, ki se je nabrala v prostoru (kuhanje, sušenje, rastline, itd). Vlažnost se običajno pojavi na steklu okna, ker je to najhladnejši del. Zato je potrebno prezračiti prostor vsaj enkrat dnevno,tako da zagotovimo kroženje zraka s čimer nadomeščamo zatohel in vlažen zrak s svežim.

Ali argon plin lahko izpari iz stekla?

Pri izboru stekla, katera so napolnjena z argonom, pri strankah vzbudi strah, da argon sčasoma “izgine” in bi tako zmanjšali odlične lastnosti stekla. Naslednji izračun pokaže, da se celo z izgubo plina bistveno ne zmanjša njegova kakovost z vidika toplotne izolacije.

Začetna koncentracija plina mora biti v trenutku tesnjenja vsaj 90% (± 5-10%) Če upoštevamo, da je letna izguba pod 10%. Predpostavimo, da je začetna koncentracija argona 92%, to pomeni, da se glede na pričakovane izgube koncentracije argona po 10 letih zmanjša na 82%. To omogoča razmerje W = 1,16W / m2K, in po 20 letih W = 1,19W / m2K, kar je veliko boljše razmerje v primerjavi z W = 2,6 W / m2K z običajnim steklom.

Zakaj v Nemčiji odstranjujejo PVC stavbno pohištvo?

To ni res!
Vsakodnevno tovarne v Nemčiji izboljšujejo PVC tehnologijo, zato nima smisla verjeti zgodbam.
Po svetu se iz uporabe izločajo trokomorni in štirikomorni profili, ker ne izpolnjujejo določene tehnične značilnosti današnje sodobne gradnje in pogojev, kateri morajo biti izpolnjeni. Nemci menjajo desetletja stara PVC okna.